Hívjon Minket:+36 62 555 800
Kapcsolat
6728 Szeged, Vass Mátyás út 7.
Kövessen minket
Szeplast logomark

Pályázatok

A projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-1.1.2-21-2022-00070

A kedvezményezett neve: Szeplast Zrt. 
A projekt címe: Exportorientált kapacitásbővítés és termékdiverzifikáció, valamint a Szeplast Zrt. brand értékének további emelése új termékvonal külpiacra vitele által
A projekt teljes költsége: 1 166 944 072 Ft
Támogatási összeg: 375 521 323 Ft
Támogatás intenzitás: 50 %
Megvalósítási helyszín: 6728 Szeged, Vass Mátyás út 5.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. november

Projektcél:

PVC granulátum gyártói kapacitás bővítése, új típusú innovatív műanyag granulátum-alapanyag termék gyártásához szükséges gyártói kapacitás megteremtése, a minőségellenőrzési eszközpark fejlesztése, illetve a telephely infrastruktúrájának környezetterhelést csökkentő fejlesztése.

A projekt megvalósítása hozzájárul a Szeplast Zrt. stratégiai céljához, az iparági standardok szerinti felső-középkategóriás vállalatméret eléréséhez.

Projektelemek:

 • PVC extruder beszerzése
 • HFFR gépsor beszerzése
 • Próbaextruder beszerzése
 • Teszt gyártósor beszerzése
 • Bemérő és adagoló rendszer fejlesztése
 • Ipar 4.0 rendszer adatgyűjtő rendszer
 • Színmérő beszerzése
 • LOI mérő beszerzése
 • Elektromos hálózat fejlesztése
 • Napelemes rendszer kiépítése
 • Kültéri infrastruktúra fejlesztés – Transzformátor állomás
 • Tűzjelző rendszer kiépítése
 • Siló alapozás
 • Útépítés

Élvonalbeli technológiai megoldások a projektben:

Innovatív alapanyagok: a HFFR granulátum-gyártóvonal felépítésével olyan, a gazdaság számára fontos, innovatív alapanyagot tud a vállalkozás gyártani, ami megfelel a legmagasabb szintű elvárásoknak és piaci sztenderdeknek. A HFFR granulátum (mint halogénmentes és égésgátolt műanyag alapanyag) számos olyan tűzvédelmi és biztonságtechnikai tulajdonságot biztosít elsősorban a kábelgyártók számára, amely a jövőben egyre elterjedtebb követelménye lesz ennek a szegmensnek. A projekt megvalósításával olyan termékkel bővül Magyarország gyártási kapacitása, ami jelenleg hazánkban nem elérhető, de tudomásunk szerint a szomszédos országokban sem rendelkezik egy vállalat sem HFFR granulátum nagyobb volumenű előállítására alkalmas gyártási technológiával/kapacitással. Mind a jelenlegi PVC vonal kapacitásbővítését szolgáló berendezés, mind az új HFFR vonalban szereplő gépek magas hozzáadott értékű termék előállítására képesek, az iparágban jelenleg elérhető legjobb technológiákat használják. Ezek a berendezések amellett, hogy gazdaságosan, kevés hulladékkal, elérhető karbantartás mellett képesek gyártani, olyan digitális megoldásokkal vannak felvértezve, amelyek alkalmasak az ipar 4.0 termelési mód megvalósítására. A berendezések ezen tulajdonságait fogja kihasználni a vállalkozás, hiszen ahogy részben most is, egy közös és integrált gyártásirányító-rendszerbe foglalva működtetik a berendezéseket. A számítógép-vezérelt automata rendszernek köszönhetően a gyártás fő fázisai nem igényelnek emberi beavatkozást: az egyes receptúrák, alapanyagainak bemérését és előkészítését, keverését majd pedig az extrudálást és pelletálást is az integrált digitális rendszer vezérli. A gyártás teljes folyamata a vezérlő központból nyomon követhető és állítható, szükség esetén pedig a szenzorok és egyéb visszajelzést adó berendezések által közölt adatok alapján lehetőség van a beavatkozásra, az adott termelési folyamat megszakítására, vagy megváltoztatására, sokszor a munkatársak fizikai beavatkozása nélkül is.

A projekt keretén belül integrálásra kerül a Flowork Ipar 4.0 elnevezésű szoftveres technológia, amely tovább erősíti a vállalat Ipar 4.0 iránti elkötelezettségét. A Flowork Ipar 4.0 megoldásával teljes körűvé válik a szükséges adatok begyűjtése. A keletkezett adatok egységes rendszerben való tárolásával lehetővé válik a termékek folyamatos minőségellenőrzése és nyomkövetése. Bár a jelenlegi gyártó egységek már rendelkeznek adatgyűjtő funkciókkal, de az ezek által keletkezett adatok elemzését és gyártásközi minőségellenőrzésbe történő visszacsatolását még magasabb szintre szükséges emelni. Ez a megoldás a granulátum termelési ciklusához tartozó összes technológiai folyamatról átfogó, valós idejű adatokat produkál. Ezek visszajelzésével támogatja a gyártás során felmerült problémák azonnali megoldását, vagy kiküszöbölését. A bevezetésre kerülő rendszer a gyártás területén több mint 300 mérési pont monitorozását teszi lehetővé.